Producenten auto-onderdelen kunnen schadeclaims van afnemers tegemoet zien

Voorheen was met een boete van de Europese Commissie (of een nationale mededingingsautoriteit) de kous in de meeste gevallen af, maar dat is niet langer het geval. Niet alleen publiceerde de Europese Commissie vorige maand een voorstel voor een richtlijn die het afdwingen van schadevergoeding door afnemers van partijen die betrokken waren bij een kartel makkelijker moet maken, in Nederland worden intussen al “kartelschadeprocedures” gevoerd door partijen die stellen dat zij te veel hebben betaald voor de producten die zij hebben gekocht van partijen die onderdeel waren van een kartel.

Een recente uitspraak van de Rechtbank Oost-Nederland in de ABB/Tennet-zaak lijkt de weg vrij te hebben gemaakt voor dit soort claims. In die zaak oordeelde de rechtbank dat als een onderneming beboet wordt voor karteldeelname in een bepaalde periode, men er in beginsel van uit mag gaan dat in die periode aan alle afnemers te hoge prijzen zijn gerekend. Het verweer dat afnemers de hogere prijzen wel zullen hebben doorberekend aan hun klanten, werd bovendien terzijde geschoven.

Handelaren in auto-onderdelen en autoproducenten die hebben ingekocht bij de beboete producenten, zullen de messen in de komende periode dus slijpen….

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie