In de autobranche komen we regelmatig nieuwe trends tegen. Er zijn op dit moment een aantal trends die best wel eens een blijvende impact kunnen hebben op de autobranche en de manier waarop we in auto’s rijden en auto’s kopen. We zetten ze hier voor je op een rij.

Trend 1 – Car sharing via deelplatforms 

Deelauto’s zijn de laatste jaren in Nederland steeds populairder geworden. Vooral in grote steden zoals Amsterdam, waar auto’s met hoge CO2-uitstoot steeds meer geweerd worden en waar de parkeerplaatsen schaars en duur zijn, vormen deelauto’s een groeiend alternatief. In de steden wordt er per 250 inwoners gemiddeld 1 deelauto gebruikt. Buiten de steden is dat 1 op de 2.000 inwoners.

Dat car sharing in de lift zit, blijkt uit cijfers van CROW-KpVV  die dit voorjaar becijferde dat er 30.697 deelauto’s in Nederland waren en dat dit aantal met 23% was gestegen ten opzichte van 2016. Ruim 86% van die deelauto’s wordt via een deelplatform gehuurd. Sinds 2012 en 2013 heeft het gebruik van deelplatforms een continue stijging laten zien. Deze deelvorm groeide het afgelopen jaar dan ook het hardst met 31%. De sterkste toename was te zien in de 4 grote steden, met Amsterdam voorop. Maar ook buiten de steden neemt het gebruik van car sharing toe.

Autofabrikanten zoals Hyundai en VW pakken deze trend inmiddels ook op. Sommigen combineren dat met autonoom rijden. Zo heeft Hyundai recent 100 deelauto’s naar Amsterdam gebracht en is VW bezig met het ontwikkelen van een autonome auto die in de toekomst via een deelplatform kan worden ingezet.

De trend car sharing via deelplatforms laat al sinds 2012 een sterk stijgende lijn zien die vooralsnog doorzet. Deelauto’s zijn een goed alternatief voor dure parkeerplaatsen in de stad, ze zorgen voor een lager autobezit en in combinatie met autonome auto’s zijn ze een prima onderdeel van Mobility as a Service waarmee je diverse soorten vervoer kunt combineren. De deelauto’s moeten het dus minder aantrekkelijk maken voor mensen om een eigen auto te kopen (bijvoorbeeld mensen die niet vaak buiten de stad komen). Zo wordt de auto kant en klaar afgeleverd en hoef je niet te denken aan de juiste bandenspanning, olie vervangen of versleten remblokjes.

Voorlopig zal de sterkste groei echter wel in de steden plaatsvinden omdat daar de mobiliteitsproblemen het grootst zijn.

Trend 2 – Elektrificering van het Nederlandse wagenpark

Naast carsharing is elektrificering van auto’s in Nederland een andere waarneembare trend. De aanschaf van elektrische auto’s wordt echter sterk beïnvloed door fiscale maatregelen en de (hoge) aanschafprijs.

In september 2017 stonden er in Nederland ruim 18.000 BEV personenwagens geregistreerd die volledig elektrisch rijden. 2 Jaar geleden waren dat er nog ruim 9.000, wat betekent dat het aantal de laatste 2 jaar verdubbeld is. Het aantal plugin-hybrids is de afgelopen 2 jaar met 20.000 gestegen.

Als we echter kijken naar het aantal elektrische auto’s in vergelijking met het totaal aantal verkochte auto’s dan is daarin sinds begin 2017 een daling te zien. Dit valt samen met de stijging van het fiscale bijtellingspercentage voor plugin-hybrid auto’s aan het begin van 2017. Volledig elektrische auto’s blijven wel een lage bijtelling houden van 4% maar ondanks dat daalt ook hier het aantal geregistreerde auto’s.

Autofabrikanten zetten echter, in navolging van het succesvolle Tesla, vol in op de productie van elektrische en hybride auto’s. Zo wil Daimler in 2022 meer dan 10 volledig elektrische modellen uitbrengen en gaat BMW de komende jaren maar liefst 25 elektrische modellen ontwikkelen. De BMW i-serie is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. BMW verwacht in 2017 wereldwijd ruim 100.000 elektrische en hybride auto’s te verkopen.

In Nederland lijkt door fiscale maatregelen het enthousiasme voor de elektrische en hybride auto de laatste tijd wat getemperd. De hoge prijzen van elektrische auto’s dragen hier ook aan bij. Toch zetten wereldwijd de grote autofabrikanten versneld in op het ontwikkelen van nieuwe elektrische en hybride modellen met een sterk verbeterde actieradius.

Als dit leidt tot goedkopere elektrische modellen dan kunnen deze in Nederland beter concurreren met de auto’s met verbrandingsmotoren. Dan kan de elektrische auto best wel eens heel populair worden en wie weet zal de daling van het aantal auto’s dan weer omgezet worden in een stijging.

Trend 3 – Connectiviteit

Connectiviteit van auto’s is een trend die al een aantal jaren gaande is en waarbij auto’s steeds meer online gaan. Connectiviteitssystemen verbinden de bestuurder van de auto met de omgeving door het koppelen van relevante data en gegevens via internet. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem dat files kan voorspellen of een livestream van je favoriete muziek in je auto.

De veiligheid van deze systemen staat echter nog wel ter discussie, ze kunnen immers gehackt worden waarbij je de controle over de auto kunt verliezen. Privacy en databescherming zijn ook hete hangijzers omdat veel partijen interesse hebben in de data voor onderzoeksdoeleinden of commercieel gebruik.

Het aantal connected auto’s zal naar verwachting alleen maar gaan toenemen omdat consumenten graag in auto’s rijden met de nieuwste technologie. Bovendien maken deze technische snufjes het autorijden veiliger door automatisch hulpdiensten in te schakelen of te waarschuwen als er iets in de auto kapot dreigt te gaan. Ook worden deze snufjes ingezet om je te helpen herinneren om de olie op tijd te vervangen, je autobanden te controleren en de ruitenwisservloeistof bij te vullen. De technologie moet ervoor zorgen dat het autorijden makkelijker, veiliger en leuker wordt.

Tenslotte

Car sharing en connectiviteit zijn populaire trends die de manier waarop we auto’s gebruiken en met auto’s omgaan drastisch veranderen. Het succes van connected cars zal voor een belangrijk deel afhangen van de manier waarop de databescherming en privacy van de bestuurder gewaarborgd wordt Elektrificatie van het wagenpark is een trend waarvan de toekomst momenteel nog wat onvoorspelbaar is. Autofabrikanten zetten echter groot in op de productie van (betaalbare) elektrische auto’s waardoor ook deze trend in de toekomst kan gaan doorzetten.